Search
Close this search box.

Yu-toimintakertomus 2019

Joutsan Pommi ry                                                                                                                          

Yleisurheilujaosto

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2019

1. Jaoston jäsenet vuonna 2019

Matti Haapalajaoston pj, Tiina Seppälä siht, Tiina Liukkonen, Kirsi Sissoho, Mika Sirkka, Marko Kemppainen

2. Kauden toiminta

  • Yleisurheilujaoston toiminta

Yu jaosto kokoontui 4 kertaa vuoden aikana.

  • Harjoitustoiminta

Talven aikana järjestettiin ohjattuja harjoituksia maanantaisin ja perjantaisin judotatamilla sekä liikuntahallilla. Lisäksi pienemmillä ryhmillä oli ohjattuja kuntosaliharjoituksia Mikan vetäminä tiistaisin sekä ajoittain juoksu- tai muita harjoituksia. Vierumäen hallikäyntejä oli 2-3 viikon välein.

Piirileiritykseen osallistuivat Benedict Seppälä, Luukas Kemppainen sekä Veera Reponen.

Seuran oma leiri järjestettiin viikonloppuleirinä Pajulahdessa huhtikuussa ja siihen osallistui kuusi seuran urheilijaa. Ohjaajana toimi Mika.

Seuran ohjattujen harjoitusten määrän voi sanoa olevan hyvällä tasolla. Ohjaajina harjoituksissa toimivat maanantaisin pääosin Henrik Enke ja perjantaisin Mika. Lisäksi Mikan poissa ollessa vetäjinä toimivat Noora Pura, Mira Vuorilampi ja ajoittain Pasi Rantanen. Toimintavuoden aikana ohjattuja harjoituksia oli n. 150, eli keskimäärin kolme viikossa.

Hallikilpailuihin talven aikana osallistui ahkerimmin Luukas Kemppainen, joka paransi huomattavasti kesän 2018 tulostaan 60 metrillä. Ennätys oli talven neljän kisan jälkeen 8,01, mikä on yli 3 kymmenystä parempi kuin aiempi ennätys. Koko talven aikana harjoituksiin osallistunut joukko lopetti hallikauden huhtikuussa Pajulahdesssa käytyihin piirinmestaruus hallikilpailuihin.

Keväällä 2019 harjoitukset jatkuivat juoksijaryhmällä ohjatusti 1-2 kertaa viikossa. Näiden lisäksi Henrik Enke piti viikon toisen harjoituksen kaikille sopivilla teemoilla.

Huhtikuussa aloitettiin piirin aloitteesta Junior Juoksukoulu, jota vetivät tähän koulutuksen saaneet Henriikka Haapala ja Noora Pura. Koulua järjestettiin seitsemän kerran tehokas jakso. Osallistujia juoksukoulussa oli 8 kpl.

Kesän yleisurheilukoulut alkoivat toukokuun lopussa ja jatkuivat heinäkuun loppuun kerran viikossa. Ohjaajana toimi OP:n kesätyörahalla palkattu Noora Pura. Hänen estyessään vetäjänä toimi Anniina Haapala. Lisäksi ajoittain Nooran apuohjaajana toimi Mira Vuorilampi.

Nuorten harjoituksia veti tiistaisin Henrik Enke. Mikan ryhmä kokoontui kentällä viikottain 1-3 kertaa sovittuina aikoina. Lisäksi nuoret harjoittelivat oman ohjelman mukaan.

Kesän kilpailukauden jälkeen harjoittelu seuraavaa kesää varten on alkanut. Harjoitukset ovat tutuilla paikoillaan, eli maanantaisin ja perjantaisin. Keskiviikkoisin on punttikoulu vanhemmille urheilijoille. Viikonloppuisin on heittoharjoitukset mahdollisuuksien mukaan. Tavoitteellisesti harjoitteleville annetaan harjoitusohjeita itsenäisiin harjoituksiin.

  • Koulutustoiminta

Noora Pura ja Henriikka Haapala kävivät juoksukouluohjaajan koulutuspäivän. Mika Sirkka osallistui nuoren urheilijan voimaharjoittelu -koulutusiltaan. Mika Sirkka haki kolmostason valmentajatutkintoon hyppylajeissa, mutta tutkinto ei käynnistynyt syksyllä 2019. Tutkinnon osia on voinut alkaa suorittaa omatoimisesti oman kehittymissuunnitelman mukaan.

  • Kesätyöntekijä

Seuran kesätyöntekijänä toimi Noora Pura, joka urheilukoulun vetämisen lisäksi veti harjoituksia nuorille kesän aikana sekä osallistui kilpailujen järjestelyihin. Kesätyöntekijän palkkaamiseen saatiin tukea Keski-Suomen Osuuspankilta.

  • Kilpailutoiminta

Kesän kilpailutoiminta aloitettiin toukokuussa maastojuoksu-cupilla urheilukentän maastossa. Kevään ja syksyn aikana juostiin yhteensä 4 cup-osakilpailua, joista toinen, kesäkuun alussa juostu osakilpailu oli samalla kunnanmestaruuskilpailu.

Yleisurheilun ensimmäiset avoimet aluekilpailut järjestettiin 24.6.2019. Lajeina olivat kuula ja pituus. Kuula oli samalla osana Lahden piirin heittocupia. Toiset avoimet kilpailut järjestettiin kentän nurmen valmistuttua 15.7.2019 ja lajeja olikin jo paljon enemmän: kolmiloikka, korkeus, seiväs ja juoksulajeina pikamatkat sekä 800 m. Osanottajia oli runsaasti (102) ja mukana oli kansainvälistä väriäkin.

6.7.2019 jaosto järjesti Joutopäivien yhteydessä Joutohölkkä -tapahtuman, jossa oli 97 juoksijaa hölkkä-, kilpa- ja lasten sarjoissa. 

Perinteiset kunnanmestaruuskilpailut järjestettiin 2.9.2019.

2.6. Muuta

Seuran aikuisurheilijat osallistuivat kilpailutoimintaan yleisurheilussa seuraavasti:

Otto Takala SAUL sm-hallit Jyväskylä kultaa korkeushypyssä

Mika Sirkka SAUL sm-hallit sijat 4. kuulassa ja painonheitossa. Kesän sm-kisoissa sija 4. kuulassa ja 5. painonheitossa. Mika Sirkka osallistui kansallisiin kisoihin ja saavutti muutamia mitalisijoituksia.

3. Kilpailutuloksia

Piirinmestaruusmastoihin osallistui ilahduttavasti seitsemän pommilaista juoksijaa. He saavuttivat kaksi mitalia, jotka toivat Aleksi Saarela (hopea) ja Luukas Kemppainen (pronssi).

Kesän kisoissa kilpailivat Benedict Seppälä, Olivia Fagerholm, Veera Reponen, Ilmari Laitinen sekä Luukas Kemppainen. Ahkerimpia kilpailijoita olivat Olivia ja Luukas, joille kertyi kaikkiaan kolmisenkymmentä kisatulosta talven ja kesän ajalta.

Kilpailukausi alkoi Nastolassa Reilu-cup kilpailuissa, joissa nähtiin, että talven harjoittelu oli tuottanut tulosta. Veera osallistui Jyväskylässä toukokuun kisoihin ja paransi ennätystään pikamatkalla selkeästi. Vielä parempaa oli luvassa, kun hän sijoittui runsaslukuisessa juoksijajoukossa kolmanneksi Turussa 11.6 järjestetyissä Paavo Nurmi Junior games -kisoissa ajalla 8,31. Luukas alitti 13 sekuntia ensimmäisen kerran Helsingissä Eläintarhan kentällä 30.5.

Alkukesällä merkittävin kisa oli YAG Lahdessa. Siellä Benedict voitti kaikki kolme lajiaan uusilla ennätystuloksillaan. Veera oli T13 sarjan 60 metrillä loppukilpailun viides. Luukas sijoittui pituudessa sijalle 10 ja 100m juoksussa oli alkueränsä kuudes.

Kesän tuloksista voi mainita lisäksi Benedict Seppälän mainion keihäskaaren elokuun alusta Töysästä. Bene heitti 54,67 m, joka on kautta aikojen yhdeksänneksi paras P12 -sarjan heitto Suomessa. 60m juoksussa Benedict juoksi heinäkuussa Kouvolassa ajan 8,01, mikä on uusi Lahden piirin ennätys ikäluokassa P12 -vuotta. Bene oli samalla ikäluokassaan koko maan kärkipään urheilija myös 100 metrillä, pituudessa ja kuulassa.

Veera Reponen keskittyi loppukesällä 100m juoksuun, koska tuo matka on edessä sarjassa T14. Tulokset kohenivat jatkuvasti alkaen 13,67:stä ja päätyen 13,26:een, mikä jää vain 11 sadasosaa ikäluokan Lahden piirin ennätyksestä. Veera olisi tällä ajalla ollut myös 14 -vuotiaiden tilastoykkönen ja kakkosena 15-sarjassa.

Luukas Kemppainen osallistui P14 sarjan SM-kisoihin Lahdessa ja juoksi siellä mainiosti eränsä kuudenneksi ajalla 12,40. Harmillisesti erässä oli tuulta +2,3m/s. Kesän ennätykseksi tuli Joutsassa syksyllä juostu 12,54. Pituudessa Luukas tavoitteli yli viiden metrin hyppyjä ja ennätys onkin kesän jälkeen 529. Vuoden tilastoissa Luukas oli piirin tilastokärki ikäluokassaan sekä 60m että 100m juoksussa varsin selkeällä erolla kilpakumppaneihin.

Anniina Haapala kilpaili talvella ja alkukesällä ahkerasti. Ennätykset kohenivat hallissa 60 metrillä sekä harvoin juostulla 100m matkoilla. Kesällä sekä 100m että 200m ennätykset kohenivat ja 100m kulki myötätuulessa kahdesti alle 13 sekunnin. Ikäluokan SM-kisoissa Anniinan sijoitukset olivat 100 metrillä alkuerän seitsemäs ja 200 metrillä alkuerän viides. Koululiikuntaliiton mestaruuskisoissa Ansku oli satasen yhdeksäs kokonaistuloksissa ja siellä hän myös juoksi elämänsä ensimmäisen 400m kilpailun, jossa juoksi ajan 65,60.

Piirinmestaruuskisoihin osallistuivat Olivia, Veera, Bene ja Ilmari. Kaikkiaan tuloksena oli yksilölajit ja viestit huomioiden toistakymmentä pm-mitalia.

Loppukesällä saatiin ilahduttavasti kokoon peräti viisi viestijoukkuetta Lahdessa pidettyihin pm-viesteihin. Vaihdot sujuivat mallikkaasti ja ajat paranivat viime kesästä selkeästi. P13 pojat voittivat mestaruuden 4x100m viestissä. P15 -sarjaan kasaan saatu joukkue juoksi erinomaiset viestit 4×100 ja 4×800 m juoksuissa. T13 paransi edelliskesän aikaansa useita sekunteja. Heidän ajallaan olisi oltu monissa piireissä palkinnoilla, mutta Lahden piirissä on tässä sarjassa hurja taso.

Vielä lokakuussa Pommin joukkue osallistui Pajulahti Cross Country Carneval-tapahtumassa maastojuoksuviestiin. Joukkue sijoittui ikäluokkansa 9-15v kisassa kolmanneksi.

Marraskuussa kolmikko Benedict, Luukas ja Veera osallistuivat kutsuttuina piirileiritykseen Pajulahdessa. Mukana oli myös valmentajana Mika.

Joulukuussa kutsuttiin tatamille kuulantyönnön pyörähdystyyliä opastamaan Tomi Nissinen Jyväskylästä. Harjoitusta seuraamassa ja osallistumassa oli 15 innokasta yleisurheilijan alkua ja senioriakin Pommista ja myös Heinolan Iskusta. Tatamin heittoharjoituspaikka on kevyesti ja edullisesti rakennettu ja siinä pystyy mainiosti harjoittelemaan alkeita. Ongelmana on tatamin yhteiskäyttö, koska sitä ei ole varsinaisesti tarkoitettu tällaiseen käyttöön.

Marraskuun lopulla neljä urheilijaa ja Mika osallistuivat yhdessä Heinolan Iskun kanssa järjestettyyn leiripäivään Vierumäellä. Harjoituspäivän aluksi järjestetyssä nopeustestauksessa pommilaiset osoittivat piikkarin raapaisevan tehokkaasti rataa ja kaikki juoksivat ennätyksensä lentävissä juoksutesteissä jo tässä vaiheessa kautta.

Toimintakertomuksen liitteenä on sisulisäurheilijoiden lajeittain saavuttama paras tulos ja mahdollinen saavutettu taitomerkki (A, B tai C).

4.Yleisurheilukauden päätöstilaisuus

Yleisurheilukausi saatiin päätökseen Lamminmäellä 27.10. Päätöstilaisuuteen osallistui arviolta 40 henkeä. Tilaisuudessa jaettiin maastojuoksucup-palkinnot, maastojuoksujen kunnanmestaruuspalkinnot ja palkittiin kauden aikana ansioituneita yleisurheilijoita. Taitomerkit jaettiin kaikille sisulisäikäisille tytöille ja pojille parhaan taitomerkki saavutuksen mukaan (palkittavia yhteensä 5 kpl, tilastot liitteenä). Vuoden PM menestyjät olivat Aleksi Saarela, Olivia Fagerholm, Veera Reponen, Luukas Kemppainen ja Benedict Seppälä sekä poikien viestijoukkueet (P13 Rasmus Kemppainen, Benedict Seppälä, Valtteri Virtanen, Aleksi Muttilainen ja P15 Väinö Koistinen, Luka Manninen, Eetu Sirkka, Luukas Kemppainen). Vuoden poikaurheilija oli Benedict Seppälä ja vuoden tyttöurheilija oli Veera Reponen. Vuoden nousija oli Olivia Fagerholm. Vuoden monipuolinen urheilija oli Luukas Kemppainen. Vuoden naisurheilija -palkinto ja stipendi ojennettiin Anniina Haapalalle. Vuoden miesurheilija oli Otto Takala. Pieniä yleisurheilukoululaisia muistettiin aktiivisesta osallistumisesta diplomilla ja yllätyspussukalla. Pasi Rantasen stipendin saivat Veera Reponen ja Benedict Seppälä. Lopuksi juotiin kakkupullakahvit onnistuneen kesäkauden kunniaksi.

5.Hankinnat

Talven harjoittelua varten hankittiin kumikuulia, -painoja ja -kiekkoja. Vanhan yläasteen salia on varustettu heittoharjoittelua varten pressulla ja vanerilevyllä.

6.Varainhankinta

Tänä vuonna yleisurheilujaoston varainhankintana oli kilpailujen osallistumismaksuilla kerätyt varat sekä heinäkuun kilpailujen kioskin tuotto. Kioskin tavaroista suuri osa saatiin lahjoituksena S-marketista ja kioskin järjestäminen Tiina Liukkosen talkoovoimin.

Liite 1

LISENSSIN LUNASTANEIDEN PARHAIMMAT TULOKSET LAJEITTAIN JA SAAVUTETTU TAITOMERKKI 2019

TYTÖT  9v.

IIDA LAVIA

40m                          7,64

600m                       2.26,69

pituus(zone)              2,97

kuula (2kg)               4,47

maastojuoksu 1km    4,49

TYTÖT   11v.

SUVI OLIVIA FAGERHOLM

60m                          10,19

150m                        25,64

800m                        3.08,40

1000m                      3.59,34       C

60m aidat (60cm)     12,43          C

korkeus                     1,15            C

pituus(zone)              3,72            C

kolmiloikka              7,95             B

keihäs 400g              8,72

kuula (2kg)               4,54

neliottelu                   683

maastojuoksu 1km     4,17

4x100m                     59,10

(Flink, Fagerholm,Lavia,Reponen)

TYTÖT  13v.

ELLI LAVIA

60m                           9,50

600m                         2.10,21

pituus                        3,60

kuula (2,5kg)             7,44

maastojuoksu 2km    9,15

4x100m                     59,10

(Flink, Fagerholm,Lavia,Reponen)

VEERA REPONEN

60m                        8,31           A

100m                     13,26          A (tytöt 14v.)

200m                     28,85          A

600m                     2.03,73

pituus                     4,16           C         

kuula 2,5kg            7,20

4x100m                 59,10

(Flink,Fagerholm,Lavia,Reponen)

FIONA FLINK

4x100m                59,10

(Flink, Fagerholm,Lavia,Reponen)

NAISET  18v.

ANNIINA HAAPALA

60m                     8,36i

100m                  13,06         B (tuulessa 12,96 +3,0)

150m                  19,84

200m                   27,20         B

400m                  65,60          C

POJAT 10v.

ALEKSI SAARELA

4x600m                 8.19,44

(Saarela, Muttilainen, Virtanen, Seppälä)

POJAT 11v.

RASMUS KEMPPAINEN

60m                     9,82

korkeus                1,05

pituus(zone)         3,63

kuula (2,5kg)       6,71

4x100m                55,81

(Kemppainen,Virtanen, Muttilainen Seppälä)

POJAT   12v.

ILMARI LAITINEN

60m                      10,42

pituus                    3,39

kuula (3kg)           7,16           C

keihäs (400g)        27,45         C      

BENEDICT SEPPÄLÄ

60m                      8,01             A

100m                   13,13            B   (pojat 14v)

200m                   28,07            A

pituus                   5,08             A

kuula (3kg)          12,09            A

kiekko (0,75kg)   31,67            A

keihäs (400g)       54,67            A

4x100m                55,81

(Kemppainen,Virtanen,Muttilainen,Seppälä)

4x600m               8.19,44       

(Saarela,Virtanen,Seppälä,Muttilainen)

POJAT  13v.

ALEKSI MUTTILAINEN

maastojuoksu 2km    9,04

4x100m                     55,81

(Kemppainen,Virtanen,Muttilainen,Seppälä)

4x600m                   8.19,44

(Saarela,Virtanen,Seppälä,Muttilainen)

VALTTERI VIRTANEN

4X100m                     55,81

(Kemppainen,Virtanen,Muttilainen,Seppälä)

4x600m                     8.19,44

(Saarela,Virtanen,Seppälä,Muttilainen)

POJAT 14v.

LUUKAS KEMPPAINEN

60m                         8,01i

100m                       12,54             A (tuulessa 12,40 +2,3)

200m                       27,69i

800m                       2.35,09          C

pituus                      5,29                A

kolmiloikka             9,46                B

kuula (4kg)              9,67                C

kiekko (1kg)            23,02              C

maastojuoksu 3km   13,11

4x100m                    52,43            

(Koistinen,Manninen,Sirkka,Kemppainen)

4x800m                     10.40,75

(Kemppainen,Sirkka,Koistinen,Manninen)

VÄINÖ KOISTINEN

800m                          2.48,45

maastojuoksu 3km      14,59

4x100m                       52,43

(Koistinen, Manninen, Sirkka, Kemppainen)

4x800m                      10.40,75

(Kemppainen, Sirkka, Koistinen, Manninen)

POJAT   15v.

EETU SIRKKA

kuula  (4kg)                   7,45

4x100m                        52,43

(Koistinen, Manninen, Sirkka, Kemppainen)

4x800m                        10.40,75

(Kemppainen, Sirkka, Koistinen, Manninen)

LUKA MANNINEN

4x100m                       52,43

(Koistinen,Manninen,Sirkka,Kemppainen)

4x800m                       10.40,75

(Kemppainen,Sirkka,Koistinen,Manninen)

MIEHET

OTTO TAKALA

korkeus                     1,80      B

MIKA SIRKKA (M50)

kuula (6kg)                    12,86       B

kiekko (1,5kg)               37,67       C

painonheitto (11,34kg)   14,49

moukari (6kg)                38,05      C