Search
Close this search box.

Historia

Keväällä 1916 – tarkempaa ajankohtaa ei ole säilynyt muistitiedoissa – perustettiin nuorisoseuran yhteyteen voimistelu- ja urheiluosasto, joka kasteessa sai juhlavan nimen: ”Joutsan Pommi”. Seuran perustajat olivat opettaja Bernhard Santala, ensimmäinen puheenjohtaja, kirjakauppias Paavo Kankkunen, ensimmäinen sihteeri, mylläri Aleksi Paasonen, maanviljelijä Onni Lehtinen, herra Esa Ahvenainen ja tirehtööri Lauri Markkula. Seuran nimen isäksi mainitaan tirehtööri Lauri Markkula. Markkulan kerrotaan sanoneen, että seuran nimen tulee olla iskevä, olkoon se ”Pommi”.


– Pommilaisia SVUL:n suurkissoissa Helsingin palloilukentällä 1956

Seuran kytkeminen nuorisoseuran yhteyteen johtui paitsi urheilullisista perinteistä myös siitä, että urheiluseura sai tällä tavoin käytettäväkseen harjoitus- ja kokoontumishuoneiston. Muuten oli tämä ”isän” ja ”pojan” suhde aivan muodollista laatua. Niin urheilu- kuin nuorisoseurallakin oli oma johtonsa, urheiluosasto ”Pommi” oli toiminnoissaan jokseenkin riippumaton nuorisoseurasta. Tosin yhteistoiminta oli alun alkaen tervehenkisen läheistä. Seura on lähes 100-vuotisen taipaleensa aikana tuottanut lukuisia kansainvälisiä ja kansallisia huippuja pääasiassa hiihdossa, ampumahiihdossa ja yleisurheilussa.

Kilpailujen järjestäjänä seura on saanut arvostusta. SM-tapahtumien isäntänä seura on ollut useita kertoja. Joutsan Hiihdot eräs valtakunnallisestikin merkittävä hiihtotapahtuma on ollut ohjelmassa vuodesta 1951 lähtien.