Search
Close this search box.

Elli Hopeasommassa 9.-10.4.

Pitkälle saatiin tänäkin talvena jännittää, pystytäänkö Hopeasompa-kisoja eli 13-16-vuotiaiden SM-kisoja järjestämään. Viime talvena Taivalkosken kisat korona perui viime hetkellä, kun kilpailijoista suurin osa ehti jo matkustaa paikan päälle. Tänä talvena kilpailut oli tarkoitus järjestää uudelleen Taivalkoskella alkuperäisen aikataulun mukaan 19.-21.3. Koronarajoitusten tiukennuttua kilpailujen ajankohtaa siirrettiin kolmella viikolla eteenpäin. Lopulta Taivalkoski nosti kädet pystyyn ja kilpailut järjestävän seuran puolelta siirrettiin jälleen vuodella eteenpäin. Vuokatti rienti tässä kohtaa hätiin ja Hopeasompa-kisat järjestettäväkseen, jotta nuoret pääsivät kauden tärkeimpään kilpailuun. Olisi ollut tosi kurja, jos tässä ikäluokassa olisi kahtena vuonna perättäin jouduttu jättämään kisat väliin. Ihan helpoimman kautta ei kuitenkaan tätä isoa tapahtumaa voitu hoitaa. Huoltajien määrää rajoitettiin ja lisäksi kaikki kilpailijat ja huoltajat kävivät koronatestissä ennen majoittumista ja alueelle pääsyä. Ja maskin käyttö toki oli pakollista kaikkialla muualla, paitsi hiihtämässä.

Tiukat koronatoimet, viime hetken aikataulu- ja kisapaikkamuutokset johtivat siihen, että sarjoissa oli tavallista vähemmän osallistujia. Sarjoittain paikalla olivat Suomen kaikkein kovimmat mitalitoivot. Toivoa sopii, että tulevilla kausilla tilanne osallistujamäärien suhteen paranisi. Saattoipa joku hiihtäjä jäädä pois jo senkin takia, että kausi venyi näin pitkälle.

Pommin hiihtäjistä Hopeasompaan osallistui Elli Lavia. Perjantaina kisattiin sprintti vapaalla hiihtotavalla. Sprintissä Elli hiihti sarjassa N16, johon on yhdistetty 15- ja 16-vuotiaat tytöt. Sprinttimatka oli 700 m ja alkuun hiihdettiin väliaikalähdöllä aika-ajot. Aika-ajoista 30 parasta pääsi jatkoon alkueriin, edelleen välieriin ja 6 parasta finaaliin. Ellin tie katkesi odotetusti karsintaan, sijoitus 63. Jatkopaikka jäi 8 sekunnin päähän. Näissä mittelöissä pienillä eroilla on merkitystä, kun tuohon 8 sekunnin väliin mahtui 33 tyttöä.

Lauantaina oli vuorossa normaalimatka väliaikalähdöllä 5 km ja perinteisellä hiihtotavalla. Normaalimatkan kilpailu hiihdettiin oman ikäluokan sarjassa N15. Keli perinteiselle hiihtotavalle oli haastava, kun matkalle mahtui jäistä sekä auringon pehmittämää ja sohjoista latu-uraa. Reitin viimeinen kilometri oli ratkaisevin, sillä se hiihdettiin ”tekniikkarinteessä” hyppyrimäkien juurella. Ensin reipas mäki ylös ja S-mäkenä alas liisterisuksella lumisohjossa. Alamäki koitui monen hiihtäjän kohtaloksi. Ellin osalta kilpailu meni hienosti. Sukset saatiin loistavaan kuntoon ja tyttökin hiihti talven parhaan hiihtonsa oikeassa paikassa. Tavoite oli hiihtää 20 sakkiin, sillä 20 parasta palkittiin. Ellin sijoitus oli 23. ja palkintosija jäi vain 8 sekunnin päähän. Vuotta vanhempien sarjassa (sama kilpailumatka) Ellin aika olisi riittänyt sijalle 22. Vaikka palkintosija jäikin hiuskarvan varaan, lopputulos oli tämän talven kuntoon erinomainen.

Tulokset