Search
Close this search box.

Aleksi uusi KLL-mestaruuden!

Koululiikuntaliiton mestaruuskisat hiihdettiin 24.-26.3. Ristijärven Saukkovaaralla. Yhteensä kisapaikalla oli lunta virallisten mittausten mukaan yli 120cm ja lisää tuli taivaan täydeltä koko perjantaipäivän ja -yön. Lauantaina ja varsinkin sunnuntaina kilpailijoita ja huoltojoukkoja hellikin sitten aivan täydellinen aurinkoinen talvisää. KLL:n kisoissa jokainen hiihtäjä edusti omaa kuntaansa ja erityisesti omaa kouluaan, vaikka seura-asuissa ladulla viiletettiinkin mennä. Kaikkiaan kisoissa oli mukana 12-16-vuotiaita hiihtäjiä noin 400. 

Tänä vuonna kisat olivat kolmipäiväiset. Perjantaina koululaiset kisasivat suksitaituruudessa. XCX-radalla oli mittaa 600 metriä ja alamäkivoittoiselle reitille oli mahdutettu tiukkoja mutkia, aaltolatua, portin alitusta, pujottelua ja metsälabyrintti. Ensin jokainen osallistui väliaikalähtönä hiihdettyyn karsintahiihtoon, jonka jälkeen heidät sijoitettiin kuuden hiihtäjän eriin. Karsinnan kuusi nopeinta hiihtivät A-finaalissa sijoista 1-6, B-finaalissa hiihdettiin sijoista 7-12 jne. Joutsan yhtenäiskoulua (ja samalla Joutsan Pommia) näissä kisoissa edusti M14-sarjassa Aleksi Saarela. Aleksi oli karsinnan kolmas ja siten siis paikka A-finaaliin oli hankittu. Huonon lähdön myötä Aleksi ei päässyt aivan kärkeen kuuden pojan porukassa, mutta suoritti elementit hyvin ja väisti edellä kaatuneen hiihtäjän rysäyttämättä itse samaan kasaan. Maalisuoralla hän sai hyvällä lopullaan nostettua sijoituksen kolmanneksi. 

XCX-kisan tulokset

Lauantaina hiihdettiin perinteisellä hiihtotavalla ja M14-sarjassa matkana oli 3km. Aleksi lähti hakemaan palkintopallipaikkaa myös tältä matkalta, vaikkakin hiihdettiin hänelle selvästi heikommalla hiihtotavalla. Edellisenä vuorokautena satanut uusi lumi ei tehnyt voitelusta helppoa ja huoltojoukkojen taholla kävikin melkoinen kuhina ihan viime hetkiin asti. Ilmeisesti voiteluissa oli kuitenkin onnistuttu sillä kokonaisuutena poikien kesken nähtiin tiukka kisa. Aleksi sijoittui seitsemänneksi, mutta vain 15 sekunnin päähän hopeasta ja 10 sekunnin päähän pronssista. Oikein hyvä pertsan kisa Aleksille, mutta harmitus oli selvästi nähtävissä hiihtäjän itsensä olemuksessa. 

tulokset M14 3km (P)

Sunnuntain kisalle Aleksilla oli kovimmat odotukset. Vapaalla hiihdettävä vitonen oli selvästi suosikkikisa ja päämatka näissä karkeloissa. Halu uusia vapaan kisan viimevuotinen mestaruus oli kova. Pojat hiihtivät kolmosen ja kakkosen lenkit, jotka puikkelehtivat hauskasti Saukkovaaran maastoissa ja mahdollistivat kannustusjoukoille kisan intensiivisen ja sykettä nostattavan seuraamisen. Koko kisan ajan viisi poikaa olivat muutaman sekunnin sisällä toisistaan järjestyksen vain vaihdellessa väliaikapisteillä. Samoilla eroilla he saapuivat maaliinkin. Sekunnit kääntyivät tällä kertaa Aleksin eduksi, sillä toiseksi tullut Niklas Lehtinen hävisi hänelle vain 1,9 sekuntia. Pronssia otti Matias Latomaa häviten Aleksille 2,7 sekuntia ja neljänneksi hiihtänyt Toivo Parkkinenkin hävisi voiton vain 3,5 sekunnilla. Koko viikonloppu oli mahtava onnistuminen Aleksilta vähän rikkonaisen ja vaivojakin sisältäneen kauden päätteeksi!

Joutsan Pommin värit näkyivat ladulla myös Milo Äyrämön päällä, vaikka edustus näissä kisoissa menikin Nisulanmäen koululle Muurameen. Skicrossissa Milo oli karsinnan 40. eikä startannut enää erävaiheessa. Lopputuloksissa Milo oli sijalla 42. Perinteisen kolmosella Milo oli 32. Vapaan vitosella alkoi kulkua löytymään ja Milo kipusikin tulosluettelossa sijalle 20. Myös Alisa Äyrämö oli ilmoittautunut mukaan, mutta kuume piti hänet pois ladulta. 

tulokset M14 5km (V)