Search
Close this search box.

Aleksi jäi niukasti hopeasompamitalista

18.-20.3. järjestettiin maastohiihdon Hopeasompa-kilpailut Taivalkoskella. Kolmipäiväiset kisat kokosivat yhteen Suomen parhaat 12-16-vuotiaat nuoret hiihtäjät. Kilpailuohjelmassa oli skicross, normaalimatkat väliaikalähdöllä vapaalla hiihtotavalla sekä viestit. Skicross-kisa järjestettiin nyt arvokilpailutasolla ensimmäistä kertaa. Skicross on vapaalla hiihtotavalla kilpailtava sprintti, jossa rata sisältää erilaisia taitoelementtejä, esimerkiksi hyppyri, aaltolatu, pujottelut ylä- ja alamäkeen sekä kurvikallistukset. Sprintin sääntöjen mukaan karsinnan 30 nopeinta etenee jatkoon ja lopulta alkuerien ja välierien jälkeen finaalissa hiihtää 6 nopeinta.  Skicross-ratoja Suomessa on vain yksittäisiä, joten harjoittelu sitä varten on vaikeaa.

Joutsan Pommin hiihtäjät Iida Lavia, Aleksi Saarela ja Elli Lavia osallistuivat perjantain skicrossiin sekä lauantain normaalimatkojen kilpailuun. Iida hiihti tänä talvena viimeisen kautensa 12-vuotiaiden sarjassa, mutta sai syntymävuotensa puolesta osallistumisoikeuden 14-vuotiaiden skicrossiin sekä 13-vuotiaiden normaalimatkalle. Alaikäisenä Iida lähtikin kisoihin haistelemaan isojen kisojen tuulia ilman mitään tulostavoitteita. Iidan sijoitukset skicrossissa N14-sarjassa 86. (94 osallistujaa) ja N13-sarjassa 3 km normaalikilpailussa 62. Eroa kärkeen jäi vajaat 2 minuuttia. Kisaan osallistui 82 hiihtäjää.

Elli Lavia pääsi nyt osallistumaan viimeistä kertaa Hopeasompaan ikänsä puolesta. Skicrossissa Ellin sijoitus oli 50. (71 osallistujaa). N16-sarjan 5 km normaalimatkalla Elli tavoitteli sijoitusta 20 parhaan joukkoon. Tuloksena oli 27. sija, eroa kärkeen jäi puolitoista minuuttia. Kisaan osallistui 45 hiihtäjää. Lopputulos ja koko kausi oli Ellille suuri pettymys.

Kovimmat menestyspaineet kohdistuivat Aleksi Saarelaan. Aleksi on tänä talvena noussut ikäluokkansa kärkihiihtäjäksi. Kun taskussa oli jo Koululiikuntaliiton mestaruus vapaalla hiihtotavalla, oli Aleksin tulostavoite selvä: normaalimatkalta mitalin kanssa kotiin. Skicrossin karsinnassa Aleksi onnistui hienosti hiihtämällä sijalle 24. Kisa päättyi alkueriin ja lopputuloksissa Aleksin sijoitus M14-sarjassa oli 23. Kisaan osallistui 107 hiihtäjää. 3 km normaalimatkalla M13-sarjassa riitti jännitystä, sillä kilpailusta tiedettiin odottaa todella tiukkaa kärjen osalta. Kisasta tulikin hirvittävä sekuntikamppailu, sillä neljä parasta olivat 1,9 sekunnin sisällä. Aleksi hiihti sijalle 5, voitto jäi vaivaisen 7,3 sekunnin päähän. Sijoitus on pommilaisittain loistava, mutta ymmärrettävästi hiihtäjää itseään lopputulos harmitti. Palkintojen jaossa nähtiin pettynyt nuori mies, joka toivoi, että tämän tason kisat käytäisiin rankemmilla laduilla. Niitä lienee luvassa seuraavilla lumilla.

Tulokset

Aleksi, Elli, Iida sekä valmentaja Henrik Enke.